Nasiri Khoshroudi S H, Safaei A A, Soleimanjahi H. Conceptual Model and Requirements of An Electronic Case Report Form to Collect a Minimum Data Set of Complications of the COVID-19 Vaccine. jhbmi 2023; 10 (3) :294-308
URL:
http://jhbmi.ir/article-1-813-fa.html
نصیری خوشرودی سید حمزه، صفائی علی اصغر، سلیمان جاهی حوریه. مدل مفهومی و نیازمندیهای فرم گزارش مورد الکترونیکی برای جمعآوری حداقل مجموعه دادههای عوارض واکسن کرونا. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1402; 10 (3) :294-308
URL: http://jhbmi.ir/article-1-813-fa.html
دکترای مهندسی کامپیوتر(نرم افزار)، دانشیار، گروه انفورماتیک پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (1692 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر جمعآوری دادههای ناشی از پایش کارآزماییهای بالینی به صورت فرمهای گزارش مورد الکترونیکی (Electronic case report forms)eCRF، به طور فزایندهای مورد استفاده قرار گرفته است، زیرا به دلیل اجتناب از اشتباهات، کاهش طول مدت مطالعات بالینی و کاهش جلوگیری از افزایش هزینههای جمعآوری دادهها، میتواند بر موفقیت مطالعه تأثیر بگذارد. بر همین اساس این پژوهش در نظر دارد مدل مفهومی و نیازمندیهای eCRF پیشنهادی که مبتنی بر پایگاه داده NoSQL است را برای دستیابی به عوارض ناشی از واکسن کرونا ارائه دهد.
روش: در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- کاربردی، ابتدا مدل مفهومی سیستم eCRF به منظور جمعآوری مجموعه حداقل دادههای عوارض واکسن کرونا طراحی شد. سپس با استفاده از روشهای مشاهده، تفکر و تأمل و پرسشنامه، نیازمندیهای عملکردی و غیرعملکردی سیستم پیشنهادی شناسایی گردید.
نتایج: این پژوهش دارای دو بخش اصلی مدل مفهومی پیشنهادی و نیازمندیهای عملکردی و غیرعملکردی سیستم eCRF است. مدل مفهومی براساس مؤلفهها، ماژولها و اهداف هسته مرکزی eCRF پیشنهاد شد که قابلیت استفاده برای محققین و متخصصین کارآزماییهای بالینی را دارد. نیازمندیها نیز برای چهار گروه تمامی ذینفعان بیمار، مراقبان سلامت، کارشناسان بیماری و مدیر اجرائی احصاء شد گردید که از جمله آن میتوان به مواردی مانند قابلیت ثبت، درج، حذف و ویرایش فرم گزارش مورد اشاره کرد.
نتیجهگیری: سیستم پیشنهادی با توجه به ثبت عوارض ناشی از واکسن کرونا به صورت یکپارچه، دادههای طبقهبندی شده و معتبر را در اختیار محققین و متخصصین کارآزماییهای بالینی قرار میدهد؛ بنابراین برخی از ذینفعان eCRF مانند بیماران، مراقبان سلامت، کارشناسان بیماریها و مدیران اجرائی و محققین میتوانند با تحلیل، تفسیر و اشتراکگذاری اطلاعات ثبت شده، به واکسنی با ایمنی و اثربخشی قابل قبول دست یابند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
سیستمهای اطلاعات سلامت دریافت: 1402/7/6 | پذیرش: 1402/9/19