دوره 7، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 281-273 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشجوی کارشناسی فن‌آوری اطلاعات سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
چکیده:   (2862 مشاهده)
مقدمه: امروزه استفاده از برنامه‌های کاربردی تلفن ‌همراه‌ برای کمک به خودمراقبتی در بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن افزایش یافته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی کیفیت برنامه‌های موبایل فارسی مربوط به بیماران مبتلا به دیابت و فشارخون بود.
روش: این مطالعه تحلیلی در زمستان 1397 بر روی کلیه اپلیکیشن‌های فارسی تلفن همراه مربوط به دیابت و فشارخون انجام شد. در این مطالعه برنامه‌های موبایل، با استفاده از کلیدواژه‌های دیابت، قندخون و فشار خون، در فروشگاه کافه­بازار جستجو شدند. در این مطالعه از سیستم امتیازدهی به برنامه‌ها (APPLICATIONS) استفاده شد. ارزیابی این برنامه‌ها توسط دو ارزیاب انجام و در موارد عدم توافق، از ارزیاب سوم کمک گرفته ‌شد.
نتایج: به طورکلی 179 برنامه کاربردی مورد بررسی قرار گرفت. به ترتیب میانگین و انحراف معیار سطح کیفیت برنامه‌های مربوط به دیابت و فشارخون براساس ابزار استفاده‌ شده، 1/49±7/31 و 1/24± 7/22 از نمره 16 بود. بیش از 75% این برنامه‌ها دارای جامعیت بوده و در کمتر از ۷% این برنامه‌ها، از منابع معتبر علمی استفاده شده بود. استفاده از بیش‌ از 80% این برنامه‌ها آسان و بدون نیاز اینترنت بود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان ‌داد اغلب برنامه‌های فارسی تلفن همراه مربوط به دیابت و فشارخون در سطح متوسطی قرار دارند. اغلب طراحان برنامه‌های موبایل، به جنبه‌های تعاملی برنامه‌ها توجه داشته‌اند و از ارائه محتوای علمی غافل شده‌اند. به مدیران فروشگاه‌های برنامه تلفن همراه پیشنهاد می‌شود، پیش از قرار دادن برنامه‌های حوزه سلامت در دسترس عموم، آن‌ها را مورد ارزیابی قرار ‌داده تا برنامه‌های با کیفیت پایین در دسترس افراد قرار نگیرد.

متن کامل [PDF 1206 kb]   (1132 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سلامت همراه
دریافت: 1398/9/14 | پذیرش: 1399/2/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.