جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای صفائی

مهرنوش شاهمرادی، حورا تجریشی، الهام نظری، زینب دلارام، زینب زارعی، ناهید زینلی، علی اصغر صفائی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: امروزه شبکه‌های اجتماعی نقش بسیار مهمی در افزایش ارتباط افراد در سرتاسر جهان ایفا می‌کنند. در این مطالعه به بررسی عملکرد شبکه‌های اجتماعی در مراقبت سلامت و چگونگی تأثیر این فن‌آوری بر سطح سلامت افراد پرداخته شده است.
روش: در این پژوهش از مطالعات کتابخانه‌ای استفاده شده و با مرور گسترده در ادبیات، خدمات و نتایج استفاده از شبکه‌های اجتماعی در مراقبت سلامت شناسایی شده است. در پایان پیشنهادات کاربردی بر اساس مطالعه انجام شده مطرح شده است.
نتایج: یافته‌ها نشان می‌دهد که استفاده از شبکه‌های اجتماعی در حوزه سلامت خدماتی مختلفی ارائه کرده و در مراقبت سلامت کاربردهای قابل توجهی دارند، علی‌رغم این کاربردها، دارای عوارضی نیز می‌باشند.
نتیجه‌گیری: این شبکه‌ها در مراقبت سلامت کاربرد بسیاری دارند از جمله: درمان بیماری‌های روحی به وسیله کاربران با نفوذ، کنترل اپیدمی‌ها، یافتن عوارض بلندمدت، ارزیابی پویای مراکز مراقبت بهداشتی، اصلاح عادات و رفتارهای غلط اجتماعی و آگاهی از شیوع بیماری‌ها.

مژگان تنهاپور، علی اصغر صفائی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: مراقبت‌های بیمار-محور یکی از شش هدف مهم برای دست‌یابی به مراقبت‌های باکیفیت هستند. پرونده‌های سلامت شخصی موجب بهبود به‌کارگیری مراقبت‌های بیمار-محور می‌شوند. همچنین تمایل فراوانی برای استفاده از اینترنت و خدمات آن در حوزه مراقبت بهداشتی وجود دارد. هدف این مقاله طراحی معماری سامانه پرونده سلامت شخصی در بستر شبکه اجتماعی سلامت است.
روش: در این پژوهش توصیفی، طراحی معماری سامانه پیشنهادی با استفاده از زبان مدل‌سازی یکپارچه انجام ‌شد. در واقع ابتدا با استفاده از نمودار کلاس مؤلفه‌های سامانه و روابط بین آن‌ها، سپس با استفاده از نمودار موردِکاربرد نحوه تعامل سامانه با محیطش و در نهایت فعالیت‌های موجود در فرآیندهای مهم با استفاده از نمودار فعالیت نمایش داده شد. در نهایت معماری طراحی شده با استفاده از روش ارزیابی مبتنی بر سناریو ARID ارزیابی شد.
نتایج: با استفاده از روش ارزیابی سناریو-محور ARID نشان داده شد که معماری طراحی شده با استفاده از UML و ارتباط‌های مشخص شده بین مؤلفه‌ها، سامانه‌ها و کاربران از منظرهای ساختاری و رفتاری، امکان تأمین سناریوهای موردانتظار از سامانه پیشنهادی را دارد.
 نتیجه‌گیری: مدل‌سازی سامانه پیشنهادی نشان می‌دهد که می‌توان امکانات یک پرونده سلامت شخصی و انتظارات کاربران از آن را در شبکه اجتماعی فراهم آورد. استفاده از وب ۲ و خدمات آن در حوزه مراقبت بهداشتی منجر به تبادل و انتشار بهتر و سریع‌تر اطلاعات، آموزش، پشتیبانی عاطفی و غیره می‌شود.

 

زینب دل ارام، علی اصغر صفائی، علیرضا آتشی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: ناهنجاری‌های روحی و روانی آمار شیوع قابل توجهی در جهان و به خصوص در کشورهای در حال توسعه، مانند ایران، داشته و نیازمند به‌کارگیری و توسعه تهمیدات مختلف تشخیص، درمان، پایش و مراقبت می‌باشند. با توجه به ماهیت پایش ناهنجاری‌های روانی و به ویژه روش آزمون‌های خودگزارش‌دهی، می‌توان از قابلیت‌های دوراپزشکی برای پایش از راه دور مبتلایان به اینگونه ناهنجاری‌ها استفاده نمود. هدف این مطالعه طراحی و مدل‌سازی سامانه پایش از راه‌دور روان درمانی مبتنی بر خودگزارش‌دهی برای ناهنجاری افسردگی می‌باشد.
روش: در این مطالعه، ابتدا از طریق مرور متون و مشاهده سامانه‌‌های مشابه، مصاحبه با متخصصان روان پزشکی بیمارستان شهید بهشتی کرمان، پرستاران و بیماران این مرکز و ارائه و تحلیل پرسشنامه، نیازمندی‌های چنین سامانه‌ای احصاء شد و در قالب نمودارهایی نظیر کلاس و مورد کاربرد در UML۲,۰ ارائه شد. برای ارزیابی مدل از دو راهبرد ارزیای مبتنی بر سناریو و شبیه‌سازی استفاده شد.
نتایج: با بررسی ۳۳ مطالعه مشابه و ۴۵ وب سایت مربوط به سامانه‌های مشابه، ۷ زیرسامانه حساب کاربری، آموزش، مشاوره، درمان، پایش، امور مالی و ارتباطات با تعاریف کامل آیتم‌های نیازمندی مربوطه تعریف و فهرست شدند و اقسام ارتباطات توسط نمودارهای UML ارائه گردید. همچنین در گام اول ارزیابی از بین ۲۰ سناریو، سناریوی نهایی توسط متخصصان تصویب شد. شاخص‌های شبیه‌سازی نشان دهنده بهره‌وری بالای سامانه است.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از ارزیابی سامانه پیشنهادی نشان می‌دهد که سامانه پیشنهادی از نظر معیارهای کیفی عملکرد قابل قبولی از خود نشان داده و تمام نیازمندی‌های کارکردی مورد انتظار را پوشش داده است.

فرزانه فیض منش، علی اصغر صفائی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: با به کارگیری گسترده سیستم‌های الکترونیکی مدارک پزشکی، حجم بسیار زیادی از داده‌های متنی پزشکی در بیمارستان و سایر محیطهای درمانی به صورت روزانه تولید می‌شوند که سازماندهی این اطلاعات متنی امری مهم و ضروری است و نیاز به بازیابی خودکار دانش مفید از این داده‌ها برای کمک به متخصصان بالینی کاملاً احساس می‌شود. به‌منظور استخراج ارزش‌های نهفته در مستندات متنی پزشکی، می‌توان از تکنیک‌های متن‌کاوی در حوزه سلامت بهره برد.
روش: در این پژوهش مروری پایگاه‌های اطلاعاتی Science Direct،‌IEEE ، PubMed central، Google Scholar، SID و Magiran با استفاده از کلید واژه‌های Text Mining” AND “Medicine”، “Clinical Text Mining” AND Predict، “knowledge discovery in medical text ، “Text Mining for Medical and Healthcare” در پایگاه‌های اطلاعاتی انگلیسی و از ترکیب "متن کاوی و کشف دانش در پزشکی" در پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی، مورد جستجو قرار گرفتند. سپس، همه مقالاتی که به نوعی به کشف دانش پزشکی و کاربردهای متن‌کاوی در حوزه سلامت اشاره داشتند، انتخاب شدند.
نتایج: متن‌کاوی از تکنیک‌های مهم و قدرتمند برای استخراج اطلاعات از سیستم‌های اطلاعات بهداشتی و درمانی می‌باشد. متن‌کاوی داده‌های کلینیکی، توان بالقوه‌ای برای اکتشافات جدید و همچنین بهبود کارایی و ارتباطات در سیستم‌های بیمارستان برای پزشکان و مدیران بیمارستان فراهم می‌کند.
نتیجه‌گیری: متن‌کاوی در مستندات بالینی از جمله تکنولوژی‌های توسعه یافته کشف دانش پزشکی در عصر حاضر است که استفاده از آن در پایگاه داده‌های پزشکی به‌منظور دستیابی سریع به منابع مهم سلامت، امری انکارناپذیر است و به کارگیری آن موجب بهبود مراقب بیمار و کاهش هزینه‌های درمانی می‌شود.

 

سید حمزه نصیری خوشرودی، علی اصغر صفائی، حوریه سلیمان جاهی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: در سال‌های اخیر جمع‌آوری داده‌های ناشی از پایش کارآزمایی‌های بالینی به صورت فرم‌های گزارش مورد الکترونیکی (Electronic case report forms)eCRF، به طور فزاینده‌ای مورد استفاده قرار گرفته است، زیرا به دلیل اجتناب از اشتباهات، کاهش طول مدت مطالعات بالینی و کاهش جلوگیری از افزایش هزینه‌های جمع‌آوری داده‌ها، می‌تواند بر موفقیت مطالعه تأثیر بگذارد. بر همین اساس این پژوهش در نظر دارد مدل مفهومی و نیازمندی‌های eCRF پیشنهادی که مبتنی بر پایگاه داده NoSQL است را برای دستیابی به عوارض ناشی از واکسن کرونا ارائه دهد.
روش: در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- کاربردی، ابتدا مدل مفهومی سیستم eCRF به منظور جمع‌آوری مجموعه حداقل داده‌های عوارض واکسن کرونا طراحی شد. سپس با استفاده از روش‌های مشاهده، تفکر و تأمل و پرسشنامه، نیازمندی‌های عملکردی و غیرعملکردی سیستم پیشنهادی شناسایی گردید.
نتایج: این پژوهش دارای دو بخش اصلی مدل مفهومی پیشنهادی و نیازمندی‌های عملکردی و غیرعملکردی سیستم eCRF است. مدل مفهومی براساس مؤلفه‌ها، ماژول‌ها و اهداف هسته مرکزی eCRF پیشنهاد شد که قابلیت استفاده برای محققین و متخصصین کارآزمایی‌های بالینی را دارد. نیازمندی‌ها نیز برای چهار گروه تمامی ذی‌نفعان بیمار، مراقبان سلامت، کارشناسان بیماری و مدیر اجرائی احصاء شد گردید که از جمله آن می‌توان به مواردی مانند قابلیت ثبت، درج، حذف و ویرایش فرم گزارش مورد اشاره کرد.
نتیجه‌گیری: سیستم پیشنهادی با توجه به ثبت عوارض ناشی از واکسن کرونا به صورت یکپارچه، داده‌های طبقه‌بندی شده و معتبر را در اختیار محققین و متخصصین کارآزمایی‌های بالینی قرار می‌دهد؛ بنابراین برخی از ذینفعان eCRF مانند بیماران، مراقبان سلامت، کارشناسان بیماری‌ها و مدیران اجرائی و محققین می‌توانند با تحلیل، تفسیر و اشتراک‌گذاری اطلاعات ثبت شده، به واکسنی با ایمنی و اثربخشی قابل قبول دست یابند.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health and Biomedical Informatics

Designed & Developed by : Yektaweb