مجید اسلامی، مصطفی پیرمرادیان، علی مختاریان، سیدعلیرضا سیف زاده، سیدمسعود رفیعائی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: کاردرمانی و انجام تمرینات حرکتی خاص یکی از فرآیندهای بهبود در افراد آسیب دیده است که پس از تجویز پزشک، بایستی بیماران نیازمند این روش درمانی را دنبال نمایند. هدف از این پژوهش ارزیابی تأثیر استفاده از محیط واقعیت مجازی (Virtual reality) و تعامل با تجهیزات سختافزاری طراحی شده بر درمان و توانبخشی بیماران دچار آسیب در ناحیه بالاتنه میباشد.
روش: در این پژوهش، فرآیند طراحی و ساخت شامل دو بخش نرمافزار و سختافزار است. در بخش نرمافزار به منظور دسترسی به محیط واقعیت مجازی تحت سیستم عامل ویندوز محیط واقعیت مجازی طراحی و کدهای لازم نوشته شد و سپس ارتباط با بخش سختافزار و میکروکنترلر موجود در برد آردوینو (Arduino) فراهم گردید تا بتوان فرامین صادر شده از جعبه فرمان را به محیط واقعیت مجازی صادر کرد و متناسب با اندازه حرکت موس، حرکتی در محیط مجازی داشت.
نتایج: با توجه به ماهیت پژوهش، بهمنظور ارزیابی نرمافزار از معیار مارتیلا و جیمز استفاده شد. همچنین بهمنظور اندازهگیری تأثیر این روش در کاهش سطح درد بیمار از مقیاس عددی نرخبندی درد (Numeric Pain Rating Scale) استفاده گردید و عملکرد محیط واقعیت مجازی در کاهش سطح درد مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که استفاده از واقعیت مجازی در توانبخشی، با توجه به نوع گرافیک ارائه شده و سختافزار طراحی شده، علاوه بر اینکه سبب کاهش زمان درمان و سطح درد میشود، به ترغیب بیمار در استفاده از نرمافزار و ادامه فعالیت در مکانی غیر از کلینیک نیز میانجامد.