مقدمه: امروزه برای به دست آوردن روابط مفید بین عوامل خطرزا در بیماریها از تکنیکهای دادهکاوی اسـتفاده میشود. هدف این پژوهش تعیین و بررسی ارتباط شاخصهای غذایی با چاقی و اجزای سندروم متابولیک، با بهکارگیری تکنولوژی دادهکاوی بود.
روش: پژوهش حاضر مطالعهای کاربردی از نوع پیمایشی و همبستگی میباشد. در این بررسی، 1019 نوجوان 11 تا 18 ساله شرکت داشتهاند، دادههای تغذیهای از طریق پرسشنامه بسامد خوراک جمعآوری شد، امتیاز تنوع غذایی و شاخص تغذیه سالم نسخه 2010 محاسبه شد. با توجه به مقادیر اجزای سندروم متابولیک، برای هر فرد امتیاز خطر تعیین شد. در بررسی ارتباط بین متغیرها از تکنیک رگرسیون خطی ساده استفاده شد.
نتایج: امتیاز تنوع غذایی با هیچ یک از اجزای سندروم متابولیک و شاخصهای چاقی ارتباط معنیدار نشان نداد. نمایه تغذیه سالم با دور کمر بالا (B=0/093 وP=0/01165 )، شاخص توده بدن (BMI) B=0/0309) و P=0/022) و نسبت کمر به قد (B=0/0006 و P=0/005)، ارتباط ضعیف، مثبت و معنیدار داشت.
نتیجهگیری: امتیاز تنوع غذایی با خطر سندروم متابولیک و چاقی ارتباط نداشته و نمایه تغذیه سالم با بعضی اجزای سندروم متابولیک و چاقی ارتباط مثبت و معنیدار داشت. به نظر میرسد در نمایه تغذیه سالم نیاز است که ارتباط مؤلفههای غذایی تشکیل دهنده HEI با اجزای سندروم متابولیک و شاخصهای چاقی بررسی شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |