دوره 3، شماره 3 - ( پاییز 1395 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 213-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahsavani D, Farhadi Z. A Novel Method of Gene Expression Data Clustering. jhbmi 2016; 3 (3) :205-213
URL: http://jhbmi.ir/article-1-153-fa.html
شاهسونی داوود، فرهادی زهره. روش نوین خوشه‌بندی داده‌های بیان‌ژنی. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1395; 3 (3) :205-213

URL: http://jhbmi.ir/article-1-153-fa.html


دکترای تخصصی آمار کاربردی، دانشیار گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران.
چکیده:   (6803 مشاهده)

مقدمه: یکی از تحولات مهم علم ژنتیک، ظهور فناوری ریزآرایه و تولید داده‌های بیان‌ژنی است که امکان مطالعه رفتار هزاران ژن را به طور همزمان فراهم می‌کند. خوشه‌بندی یکی از روش‌های داده‌کاوی است که در تحلیل داده‌های بیان‌ژنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجا که عملکرد روش‌های خوشه‌بندی به شدت تحت تأثیر داده‌ها است، نتیجه خوشه‌بندی همواره با عدم قطعیت روبه‌رو بوده و الگوریتمی وجود ندارد که بتوان آن را برای تمام داده‌ها، کارا قلمداد نمود. در این تحقیق، در تحلیل داده‌های بیان‌ژنی از خوشه‌بندی اجماعی (ترکیب نتایج چندین الگوریتم خوشه‌بندی) به جای اجرای یک الگوریتم منفرد استفاده شده است.

روش: این مقاله عملکرد خوشه‌بندی اجماعی را بر روی سه مجموعه داده بیان‌ژنی Nutt-v3، Alizadeh-v2 وSU، توسط شاخص رند تعدیل یافته مورد ارزیابی قرار می‌دهد. برای پیاده‌سازی خوشه‌بندی اجماعی، دوازده خوشه‌بندی متفاوت حاصل از ترکیب چهار الگوریتم خوشه‌بندی با سه معیار عدم تشابه، به طور همزمان روی داده‌ها اجرا شده‌اند. پس از ادغام نتایج، میزان تطابق خوشه‌های تخمینی با گروه‌های واقعی توسط شاخص رند تعدیل یافته سنجیده شده است.

نتایج: مقدار شاخص رند تعدیل یافته برای سه مجموعه داده Nutt-v3 ، ‌Alizadeh-v2 و SU، به ترتیب برابر 1، 0/9 و 0/58به دست آمد که حاکی از دقت بالای روش پیشنهادی در کشف ساختارهای نهفته در داده‌ها است. همچنین الگوریتم طراحی شده، توانست تعداد واقعی خوشه‌ها را بدون خطا تشخیص دهد.

نتیجه‌گیری: خوشه‌بندی اجماعی روشی توانمند برای خوشه‌بندی داده‌های بیان‌ژنی است. با توجه به دقت این روش در کشف ساختارهای واقعی، می‌توان آن را با اطمینان جایگزین الگوریتم‌های خوشه‌بندی منفرد نمود.

متن کامل [PDF 836 kb]   (1953 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/8/21 | پذیرش: 1395/9/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health and Biomedical Informatics

Designed & Developed by : Yektaweb