دوره 1، شماره 2 - ( زمستان 1393 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 94-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kamali Yousef Abad M, Tara S M, Mouhebati M, Azizi A, Kiani B, Hasibian M R. Designing and Evaluation of the Local Cardiovascular Terms Coding System Based on Concept Mapping. jhbmi 2015; 1 (2) :83-94
URL: http://jhbmi.ir/article-1-76-fa.html
کمالی یوسف آباد مصطفی، تارا سید محمود، موهبتی محسن، عزیزی امیرعباس، کیانی بهزاد، حسیبیان محمدرضا. طراحی و ارزیابی سامانه کدگذاری بومی اصطلاحات تشخیصی قلب و عروق مبتنی بر نگاشت مفهومی . مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1393; 1 (2) :83-94

URL: http://jhbmi.ir/article-1-76-fa.html


. کارشناس ارشد مهندسی کامپیو تر، مربی ، گروه انفورماتیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایرا
چکیده:   (12387 مشاهده)

مقدمه: اهمیت طبقه‌بندی بیماری‌ها جهت تسهیل در تحقیقات و پژوهش‌های پزشکی، مشهود می‌باشد. طبقه‌بندی تشخیص‌های پزشکی، عموماً با استفاده از سیستم طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها انجام می‌گیرد. گاهی اوقات در پرونده‌های پزشکی بیماران، اصطلاحات تشخیصی به نحوی است که نیازمند معادل‌سازی مطابق با سیستم طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها می‌باشد. به منظور استفاده بهینه از پرونده‌های پزشکی بیماران، استفاده از فناوری اطلاعات مخصوصاً طراحی و ایجاد نرم‌افزارهای کاربردی در طبقه‌بندی و کدگذاری تشخیص‌های پزشکی بومی، توصیه شده است. این پژوهش با هدف شناسایی تشخیص‌های بومی قلب و عروق و ایجاد نرم‌افزاری برای طبقه‌بندی و کدگذاری آن‌ها انجام گرفته است.

روش: این پژوهش کاربردی می‌باشد که بر روی 500 پرونده پزشکی در بیمارستان‌های امام رضا (ع) و قائم (عج) شهر مشهد انجام گردید. نگاشت مفهومی بین اصطلاحات تشخیصی پرونده‌های پزشکی انتخاب شده و سیستم طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها صورت گرفت. داده‌ها از طریق مشاهده، مصاحبه و چک‌لیست گردآوری و نرم‌افزاری برای کدگذاری تشخیص‌ها طراحی گردید. ضریب توافق کدگذاری در ارتباط با تشخیص‌های نهایی اول و دوم ثبت شده در پرونده پزشکی بیماران بین سه ارزیاب‌ از طریق همبستگی بین گروهی محاسبه گردید.

نتایج: در این پژوهش، 1081 کد تشخیص بیماری‌های قلب و عروق مورد بررسی قرار گرفت. 676 مورد از این تشخیص‌ها، در فرم خلاصه پرونده ثبت شده بودند. تعداد تشخیص‌های بومی و اختصارات به همراه کدهای ثبت شده در پرونده پزشکی به 147 مورد رسید. میزان توافق کدگذاری بین ارزیاب‌ها در مورد تشخیص‌های نهایی اول و دوم 70 و 88 درصد به دست آمد.

نتیجه‌گیری: با توجه به میزان توافق بسیار خوب کدگذاران، در مورد اصطلاحات تشخیصی بومی قلب و عروق که توسط نرم‌افزار انجام گردید، می‌توان این گونه بیان نمود که نرم‌افزار کاربردی طراحی شده، از قابلیت اطمینان بالایی در کدگذاری برخوردار بوده و لذا می‌توان از آن در بخش‌های مختلف بیمارستان، جهت طبقه‌بندی تشخیص‌ها استفاده نمود.

متن کامل [PDF 728 kb]   (7539 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/22 | پذیرش: 1393/12/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health and Biomedical Informatics

Designed & Developed by : Yektaweb