۴ نتیجه برای مشیری
فاطمه مشیری، عباس آسوشه،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: سیستم اطلاعات بیمارستانی (Hospital Information System)HIS، نرمافزاری جـامع بـرای یکپارچهسازی اطلاعات بیمـاران جهـت ارسـال و تبـادل اطلاعات سلامت بین بخشها و سایر مراکز درمانی به منظور تسریع در فرآیند مراقبت و درمان بیمـار، بهبـود کیفیـت و افزایش رضایتمندی است. سیر ورود سیستمهای اطلاعاتی مراقبت بهداشتی متنوع و ناهمگون در حوزه سلامت الکترونیک، منجر به بروز مشکلات قابلیت همکاری شده است. در همین راستا، این پژوهش سعی دارد سبکهای معماری لازم برای رسیدن به معماری یکپارچه HIS را در قالب یک دستهبندی با شش دسته اصلی از جمله توزیع شده، جریان داده و سیستمهای مدرن ارائه کند.
روش: در این مطالعه راهبردی-کاربردی، انواع مختلف مدلهای معماری HIS، نیازمندیهای آن، مفهوم قابلیت همکاری و ابعاد آن و در نهایت انواع مختلف سبکهای معماری و دستهبندیهای آنها مورد بررسی قرار گرفت. سپس با توجه به نیازمندیهای HIS و ابعاد قابلیت همکاری، دستهبندی سبکهای معماری پیشنهاد شد.
نتایج: نتایج نشان داد، به کارگیری سبکهای معماری مناسب، رسیدن به معماری یکپارچه را تسهیل میکند. دستهبندی پیشنهادی بر روی سبکهای معماری شامل شش دسته سیستمِ سیستمها، حافظه مشترک، جریان داده، فراخوانی، توزیع شده و سیستمهای مدرن است.
نتیجهگیری: ایجاد یکپارچگی در زیرسیستمهای HIS یکی از ضرورتهای مهم در نظام سلامت است. به کارگیری دستهبندی پیشنهادی باعث میشود که معمار، نیازمندیهای تعاملپذیری را به کمک سبکهای مختلف معماری به درستی انتخاب و در طراحی معماری یکپارچه HIS جانمایی کند.
فاطمه مشیری، عباس آسوشه،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: سیستم اطلاعات بیمارستانی (Hospital Information System) HIS نوعی سیسـتم نرمافزاری جامع به منظور انجام عملیات روزمره، برنامهریزی، مراقبت و درمان بیمار است. به دلیل ورود سیستمهای اطلاعاتی مراقبت بهداشتی متنوع و ناهمگون در حوزه سلامت الکترونیک، سیستم اطلاعات بیمارستانی با مشکلات قابلیت همکاری مواجه شده است. در همین راستا، این پژوهش سعی دارد معماری یکپارچه HIS را براساس مدل قابلیت همکاری ارائه کند.
روش: این پژوهش یک مطالعه راهبردی-کاربردی جهت رسیدن به معماری یکپارچه HIS با تمرکز بر سیستمهای اطلاعات بالینی (Clinical Information Systems) CIS است. ابتدا نیازمندی سیستمهای اطلاعات بالینی از طریق مطالعات کتابخانهای، بررسی دفتر آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام و همچنین توسط متخصصین فناوری اطلاعات مورد بررسی و تأیید واقع شد. سپس چارچوبهای مختلف قابلیت همکاری و مدلهای معماری HIS بررسی شد و در نهایت مدل معماری یکپارچه HIS براساس مدل قابلیت همکاری پیشنهادی ارائه گردید.
نتایج: معماری یکپارچه HIS براساس مدل قابلیت همکاری شامل سه مدل معماری مرجع، نرمافزار و اطلاعات است. معماری مرجع برای کل HIS و به صورت سفارشیسازی شده برای CIS؛ معماری نرمافزار برای پیادهسازی انواع سیستمهای اطلاعاتی بیمارستان، و معماری اطلاعات نیز برای تبیین نحوه ذخیرهسازی، پردازش و انتقال اطلاعات است.
نتیجهگیری: با توجه به ضرورت یکپارچگی در نظام سلامت، این مطالعه با به کارگیری دستورالعملهای یکپارچگی در معماری امکان تعاملپذیری و یکپارچگی را بین سیستمهای HIS ایجاد میکند که موجب کاهش هزینه، بهبود کیفیت و تصمیمگیری بهموقع میشود.
فاطمه هاشم بیگی، فاطمه مشیری، عباس آسوشه،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: گردشگری به عنوان یکی از برنامههای کسب درآمد منجر به رشد اقتصادی میشود، اما با توجه به عدم ارائه خدمات پزشکی و بهداشتی توسط سازمانهای بیمهای، صنعت گردشگری در ایران با کاهش استقبال مواجه شده است. این پژوهش سعی دارد با توجه به این موضوع، معماری بیمه سلامت گردشگری هوشمند در بستر اینترنت اشیاء (IoT) و ابر را برای خدمت به گردشگران ارائه دهد.
روش: این پژوهش یک مطالعه کاربردی است که جهت رسیدن به معماری بیمه سلامت گردشگری هوشمند طراحی شد. ابتدا نیازمندیهای آن از طریق مطالعات کتابخانهای و مصاحبه باز با چهار کارشناس بیمه ایران انجام شد. سپس با بررسی انواع مختلف مدلهای معماری بیمه سلامت گردشگری، معماری پیشنهادی مبتنی بر سرویسگرا-لایهای در بستر IoT و ابر ارائه گردید. در نهایت معماری پیشنهادی توسط روش ATAM مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: معماری پیشنهادی دارای دو مؤلفه درخواستدهنده و فراهمکننده خدمت با لایههای کاربر، شبکه، فضای ابری و پایگاه داده است که به صورت خدمتمحور به یکدیگر متصل هستند؛ همچنین ارزیابی معماری پیشنهادی توسط روش ATAM نشان داد که معماری ارائه شده قابلیتپاسخگویی به نیازهای سلامت گردشگران را دارد.
نتیجهگیری: این معماری در بستر IoT و ابر ارائه شده است که زمینه هوشمندی را فراهم میکند و با ثبت دادههای افراد در پروفایل ریسک شخصی، امکان ارائه تعرفههای خاص و کاهش هزینههای گردشگری را ممکن میسازد؛ بنابراین گردشگران با اطمینان خاطر بیشتری نسبت به کنترل وضعیت سلامتی خود، قادر به سفر خواهند بود.
فاطمه مشیری، عباس آسوشه،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: سیستمهای اطلاعات سلامت (Health Information System) HIS یکپارچه، برای دستیابی به اهداف ملی و بینالمللی در سلامت و توسعه ضروری هستند؛ که به دلیل تنوع و ناهمگونی، با مشکلات قابلیتهمکاری مواجه هستند. قابلیتهمکاری به عنوان مشخصه کلیدی اشتراکگذاری دادهها و پیشنیاز اصلی یکپارچگی، موجب تصمیمگیری بهموقع ارائهدهندگان مراقبت بهداشتی برای تشخیص، درمان، اقدام و مراقبت از بیمار میشود؛ لذا این پژوهش سعی دارد یک دستهبندی از مفاهیم قابلیتهمکاری در سلامت الکترونیک را ارائه دهد.
روش: این پژوهش یک مطالعه مروری-روایی جهت دستهبندی مفاهیم قابلیتهمکاری در سلامت الکترونیک است. بدینمنظور پایگاههای اطلاعاتیScopus ،Google scholar ، PubMed، Science Direct و IEEE با کلیدواژههای “Interoperability framework” و “Integration” با ترکیب AND به همراه “E-Health” مورد جستجو قرار گرفتند. از اینرو همه مطالعاتی که به مفاهیم قابلیتهمکاری اشاره داشتند، انتخاب شدند.
نتایج: نتیجه جستجو در پایگاههای اطلاعاتی مذکور ۳۰۴ مطالعه بود که با حذف مقالات تکراری، خارج از دسترس و غیر مرتبط، فقط ۴۰ مطالعه مورد بررسی قرار گرفت و منجر به دستهبندی موضوعات مرتبط با مفاهیم قابلیتهمکاری در ششمحور (ابعاد، سطوح، موانع، یکپارچگی، معماری و اندازهگیری) شد. در نهایت کاربردها و چالشهای آن نیز به صورت مروری- روایی تشریح گردید.
نتیجهگیری: به دلیل ماهیت نظام سلامت، یکپارچگی و هوشمندی در این حوزه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ بنابراین برای تسهیل تبادل اطلاعات و استفاده سیستمهای اطلاعات سلامت از خدمات یکدیگر، توجه به دستهبندی ارائه شده، تأثیر انکارناپذیر و همچنین نقش مهمی که در یکپارچگی و هوشمندی محیط دارد، میتواند موجب افزایش بهرهوری و اثربخشی در کیفیت ارائه خدمات مراقبت بهداشتی شود.