جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای سرطان سینه

بلال صادقی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: پیش‌بینی اهداف miRNA‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. توسعه روش‌های محاسباتی و متعاقباً صرفه‌جویی در هزینه و زمان پژوهش‌های آزمایشگاهی، تأثیر به سزایی در افزایش سرعت ساخت داروهای درمانی از جمله داروهای ضد سرطانی دارد. با توجه به این که زمان کمی از شناخت miRNA‌ها می‌گذرد، روند پژوهش‌ها در ابتدا کند بود. اما به مرور با شکل‌گیری دیتابیس‌های بیولوژیکی و درک اهمیت آن‌ها، دانشمندان بر روی این زمینه سرعت مطالعات و توجه خود را افزایش داده‌اند. تاکنون چندین روش کامپیوتری برای پیش‌بینی اهداف miRNAها ساخته شده است ولی اکثر این روش‏ها دارای نرخ بالایی از مثبت‏های اشتباه هستند و هنوز جا برای بهبود این روش‌ها وجود دارد. از آنجا که مطالعات جدید نشان می‏دهد که miRNAها در بافت‏های مختلف دارای اهداف متفاوتی هستند، هدف از این مقاله ارائه‏ یک روش کامپیوتری برای پیش‌بینی اهداف، در سرطان سینه می‏باشد، تا به این طریق با اطمینان بیشتری بتوان به پیش‌بینی اهداف در این سرطان پرداخت.

روش: در این پژوهش، ابتدا انواع ویژگی‌ها استخراج شده، سپس ویژگی‌های برتر توسط دو روش CFS و ReliefF انتخاب گردیدند. انواع مدل‌های هوشمند از جمله شبکه عصبی، ماشین بردار پشتیبان با سه هسته متفاوت، الگوریتم نائیوبیز و درخت تصمیم‌گیری Random Forest بر روی داده‌ها با روش اعتبارسنجی ضربدری ۱۰تایی تست و نتایج آن‌ها با یکدیگر مقایسه و تحلیل شد. سپس برای تأیید نتایج حاصل از داده‌های بیان ژن بهره گرفته شد.

نتایج: با استفاده از این روش ۱۲۴ اثر متقابل عملگر، شامل ۲۱ miRNA و ۳۸ mRNA، در سرطان مورد نظر پیش‌بینی گردید.

نتیجه‌گیری: این رویکرد از لحاظ بیوانفورماتیکی برای سرطان سینه مورد تأیید قرار گرفت اما برای تأیید بیشتر این پیش‌بینی‌ها، نیاز به استفاده از روش‌های آزمایشگاهی می‌باشد.


عبدالحسین شکیبایی نیا، محسن چگین، امین گلاب پور، احمد خسروی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: انتخاب مدل مناسب برای تشخیص سرطان سینه اهمیت زیادی دارد، زیرا مدل‌های نامناسب ممکن است دقت تشخیص را کاهش دهند و منجر به نتایج نادرست شوند. این خطاها می‌توانند به تصمیم‌گیری‌های نادرست بالینی منجر شوند. در این راستا، آینده‌پژوهی می‌تواند ابزار مؤثری برای شناسایی و انتخاب مدل‌های مناسب تشخیصی باشد.
روش کار: این مطالعه با استخراج مقالات مرتبط با تشخیص سرطان سینه مبتنی بر هوش مصنوعی آغاز شد. تعداد مقالات مربوط به هر الگوریتم مشخص و الگوریتم‌هایی با کمتر از ۵۰ مقاله حذف شدند. سپس روند سالانه انتشار مقالات تحلیل شد. یک مدل سری زمانی مبتنی بر شبکه عصبی مصنوعی برای پیش‌بینی روند تحقیقات در دو سال آینده طراحی شد که الگوریتم‌های با بیشترین تمرکز پژوهشی را شناسایی می‌کند.
یافته‌ها: پس از حذف مقالات زیر حد آستانه، ۲۳۰۸ مقاله در هشت دسته شامل یادگیری عمیق، شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان، منطق فازی، خوشه‌بندی، درخت تصمیم، بیزین و رگرسیون لجستیک قرار گرفتند. هشت مدل سری زمانی با استفاده از داده‌های هفت سال گذشته، پیش‌بینی کردند که یادگیری عمیق و شبکه عصبی مصنوعی بیشترین تمرکز پژوهشی آینده را به خود اختصاص خواهند داد.
نتیجه‌گیری: این پژوهش نشان داد که آینده‌پژوهی رویکردی مؤثر برای انتخاب روش‌های تشخیص سرطان سینه است. نتایج نشان می‌دهد که الگوریتم‌های شبکه عصبی مصنوعی و یادگیری عمیق بهترین عملکرد را دارند و می‌توانند راهنمایی برای پژوهش‌های آینده باشند.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health and Biomedical Informatics

Designed & Developed by : Yektaweb