مقدمه: نرخ شیوع بیماری مزمن کلیوی در سال ۲۰۱۶ به حدود ۴/۱۳ درصد رسیده است. دیالیز خونی معمولترین روش درمان در مرحله انتهایی این بیماری است که بیماران به طور متوسط سه بار در هفته به مراکز دیالیز خونی مراجعه مینمایند. تعداد زیاد مراجعات اهمیت بالای مدیریت و برنامهریزی درست و همچنین اختصاص بهینه و کارآمد منابع دیالیز خونی را نشان میدهد.
روش: پژوهش حاضر یک مرور کلی از سایر پژوهشهای انجام شده در این حوزه بود که با هدف بررسی کاربردهای تحلیل مکانی در حوزه مدیریت و اختصاص منابع دیالیز خونی انجام شد. پژوهشگران با تدوین یک استراتژی جستجو به بررسی مقالات مرتبط در پایگاه داده Medline پرداختند.
نتایج: مطالعات مرتبط با کاربردهای تحلیل مکانی در حوزه دیالیز خونی را میتوان در سه دسته شامل اندازهگیری دسترسی به مراکز دیالیز خونی، تعیین ارتباط بین دسترسی به این مراکز با مرگومیر و کیفیت زندگی و همچنین تحقیقات مرتبط با تخصیص منابع دیالیز خونی در یک منطقه جغرافیایی تقسیمبندی نمود.
نتیجهگیری: استفاده از تحلیل مکانی به عنوان یک روش مبتنی بر سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، میتواند جهت تحلیل دادههای مرتبط با مراکز دیالیز خونی برای مدیریت بهینه منابع و کمک به اتخاذ تصمیماتی با آگاهی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. اکثر مطالعات انجام شده در این حوزه در زمینه اندازهگیری دسترسی به مراکز دیالیز خونی و تعیین ارتباط بین دسترسی به این مراکز با مرگومیر و کیفیت زندگی بیماران بود و مطالعات بسیار اندکی در خصوص تخصیص بهینه منابع دیالیز خونی در یک منطقه جغرافیایی انجام شده است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |