Naseri A, Hasheminejad S M H, Sharghi M. Improving the Inference of Gene Expression Regulatory Networks with Data Aggregation Approach. jhbmi 2020; 7 (2) :201-213
URL:
http://jhbmi.ir/article-1-440-fa.html
ناصری عاطفه، هاشمی نژاد سیدمحمدحسین، شرقی مهران. بهبود استنتاج شبکههای تنظیم بیان ژن با رویکرد تجمیع دادهها. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1399; 7 (2) :201-213
URL: http://jhbmi.ir/article-1-440-fa.html
دکتری مهندسی کامپیوتر، استادیار، گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران
چکیده: (2768 مشاهده)
مقدمه: عمدهترین موضوع بر سر راه آینده بیوانفورماتیک طراحی ابزارهایی جهت مشخص کردن عملکردها و تمامی محصولات ژنهای یک سلول است. این امر نیاز به ادغام رشتههای متفاوت بیولوژیکی و همچنین ابزارهای پیچیده ریاضی و آمار دارد. در این تحقیق نشان داده شد که میتوان با استفاده از تکنیک های داده کاوی مدل هایی برای تشخیص سبک زندگی افراد از لحاظ پرخطر یا کم خطر بودن برای ابتلاء به سرطان روده بزرگ توسعه داد.
روش: در این بررسی گذشته نگر، مجموعه دادهای شامل 84 فرد بیمار و 225 فرد سالم، شامل 25 خصیصه جمعآوری شد. این اطلاعات شامل بیمارانی است که تشخیص آنها مربوط به سالهای 1385 تا سه ماهه اول 1393 میباشد. از پرکاربردترین تکنیک ها در ادبیات انفورماتیک پزشکی شامل ماشین بردار پشتیبان، بیزین ساده، درخت تصمیم و نزدیکترین همسایگی برای توسعه مدل ها استفاده شد.
نتایج: مدل های توسعه داده شده با کارایی قابل قبولی، قادر به تشخیص سبک زندگی افراد هستند. سنجه غیرتکنیکی توسعه داده شده به خوبی میتواند ارزش واقعی تکتک پیشبینی ها، چه درست و چه نادرست را با هزینه های واقعی مشخص کند و یک میزان واقعی از هزینه های صرفه جویی شده در نظام سلامت توسط هر مدل را نشان دهد. از میان مدل های توسعه داده شده تنها دو مدل توانست معیارهای تعیین شده جهت استفاده در دنیای واقعی را ارضا کند.
نتیجه گیری: مدل های توسعه داده شده نه تنها باید از لحاظ تکنیکی ارزیابی شوند، بلکه باید از لحاظ سنجه های مورد پذیرش برای حوزه پزشکی و همچنین قابلیت اجرا برای حل واقعی مسئله نیز بررسی گردند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
بیوانفورماتیک دریافت: 1398/7/1 | پذیرش: 1399/3/11