دکترای مهندسی کامپیوتر و مخابرات(انتقال صوت)، استادیار، گروه انفورماتیک پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (2067 مشاهده)
مقدمه: امروزه دنیای فناوری با پدیده ای رو به رشد با عنوان اینترنت اشیاء مواجه است؛ هدف از این مطالعه فراهم ساختن نیازمندیها، مدل خدمات و مدل مفهومی زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء است که با توجه به یکپارچهسازی مبادلات بین اشیاء، روشی امن و قابل اطمینان میباشد.
روش: این مطالعه از نوع راهبردی-کاربردی، و به منظور تبیین نیازمندیهای زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء میباشد. ابتدا از طریق مطالعات کتابخانهای نیازمندیهای اولیه تهیه شد و با تنظیم پرسشنامه برای کادر درمان، متخصصین انفورماتیک پزشکی، فناوری اطلاعات و فناوری اطلاعات سلامت مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از تکنیک دلفی نهاییسازی شد. سپس براساس نیازمندیهای استخراج شده، مدل خدمات بیمارستان هوشمند ارائه گردید و در نهایت مدل مفهومی زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء پیشنهاد شد.
نتایج: تعداد 30 نیازمندی عملکردی و غیرعملکردی برای زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء نهایی گردید. پس از آن مدل پیشنهادی بر روی خدمات بیمارستانی شامل سه بخش خدمات زیرساخت، اصلی و ارزش افزوده ارائه شد، همچنین مدل مفهومی که زیستبوم سلامت در کشور را دربرمیگیرد و شامل سطوح زیرساخت ارتباطات و اطلاعات، سامانههای دیجیتالی-خدماتی، هوشمندی خدماتی و نظام سلامت پیشنهاد شد.
نتیجهگیری: با توجه به ضرورت فاکتورهایی همچون دقت، سرعت و اطمینان در حوزه مراقبت سلامت، توافق بر نیازمندیها، مدل خدمات و مدل مفهومی کمک شایانی به طراحی و پیادهسازی بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء خواهد کرد و آن را دقیقتر و سادهتر به انجام خواهد رساند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
هوش مصنوعی در حوزه سلامت دریافت: 1401/9/2 | پذیرش: 1401/11/18