بیاضیان غلامرضا، لنگری زاده مصطفی، صالحی مهسا. طراحی و ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی برای بعد از جراحی برداشت حنجره. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1400; 8 (1) :24-32
URL: http://jhbmi.ir/article-1-551-fa.html
دکترای انفورماتیک پزشکی، دانشیار، گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده: (2301 مشاهده)
مقدمه: جراحی برداشت حنجره تنها درمان شناخته شده سرطان حنجره است. هدف این مطالعه طراحی و ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی برای بیمارانی بود که عمل برداشت حنجره انجام دادهاند.
روش: این پژوهش از نوع توسعهای- کاربردی بود که در دو مرحله انجام شد. مرحله اول شامل نیازسنجی عناصر داده با استفاده از پرسشنامه توسط 14 نفر از متخصصین گوش و حلق و بینی بود. سپس، نمونه اولیه برنامه کاربردی با زبان جاوا ایجاد شد. در مرحله دوم کاربردپذیری برنامه کاربردی با استفاده از پرسشنامه استاندارد ارزیابی کاربردپذیری انجام شد.
نتایج: یافتههای مرحله اول در برگیرنده دو بخش اصلی اطلاعات بالینی و قابلیتهای برنامه کاربردی بود. اطلاعات بالینی شامل 14 گروه اصلی و 35 زیرگروه با میانگین نمره 9/9 بود. قابلیتهای برنامه کاربردی شامل هشدار، یادآوری، پیامرسانی، شبکههای اجتماعی، نوبتدهی درمانگاه و اتصال به اینترنت بود. بر اساس نظرات شرکتکنندگان تمامی اقلام اطلاعاتی پرسشنامه ضروری اعلام شدند. کاربردپذیری برنامه کاربردی نیز با میانگین کلی 7/6، در سطح خوب ارزیابی شد.
نتیجهگیری: استفاده از برنامه کاربردی خودمراقبتی بیماران پس از برداشت حنجره، به افزایش اطلاعات آنان کمک نموده و انجام خود مراقبتی را تسهیل مینماید؛ لذا میتوان انتظار داشت که با استفاده از فناوری و برنامههای کاربردی در حوزه خود مراقبتی بیماران پس از عمل جراحی برداشت حنجره، مراجعه آنان به مراکز بهداشتی -درمانی کاهش یافته و سؤالات آموزشی و مراقبتی از کادر درمانی کاهش یابد. هرچند پیشنهاد میگردد در این حوزه با جمعیت بزرگتر و در استانهای مختلف مطالعات بیشتری انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
سلامت همراه دریافت: 1399/10/16 | پذیرش: 1400/2/7