Parvin A, Nasri M, Eslami M. Design and Implementation of an Exergame Using Image Processing Techniques for Telerehabilitation of Patients with Physical Disabilities. jhbmi 2021; 8 (1) :94-104
URL:
http://jhbmi.ir/article-1-567-fa.html
پروین علیرضا، نصری مهدی، اسلامی مجید. طراحی و پیادهسازی محیط بازی-ورزش با استفاده از الگوریتمهای پردازش تصویر برای توانبخشی از راه دور بیماران مبتلا به ناتوانی حرکتی. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1400; 8 (1) :94-104
URL: http://jhbmi.ir/article-1-567-fa.html
استادیار، گروه مهندسی پزشکی، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
چکیده: (2315 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر، با توجه به معضلات حرکتی بیماران یا محدودیتهای مراودات اجتماعی که در شرایط همهگیری کرونا پیش آمده است، توانبخشی از راه دور با استفاده از واقعیت مجازی مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است.
روش: در این پژوهش کاربردی، با استفاده از یک حسگر کینکت و نرمافزار پردازش تصویر، شبیهساز حرکتی جهت توانبخشی افراد مبتلا به ناتوانی شناختی-حرکتی در اندام بالاتنه یا پایینتنه بسته به مورد، طراحی و پیادهسازی شد. این سامانه، با استفاده از مفهوم آواتار و مقوله بازی-ورزش ایجاد شد. بدین منظور، بیمار باید در بازی طراحی شده اجسام متحرک مانند زنبور را لمس کرده یا بگیرد. حرکت اجسام متحرک میتواند بسته به نظر پزشک انجام گیرد و ضمن مقایسه حرکت انجام شده بیمار با حرکت استاندارد در نرمافزارِ طراحی شده، بیمار به اصلاح حرکات اشتباه ترغیب میشود، تا در نهایت حرکت را به شکل مطلوب انجام دهد. در سامانه طراحی شده، امکان نظارت و ارزیابی نحوه حرکت بیمار در خارج از محیط بالینی و به صورت توانبخشی از راه دور فراهم شد.
نتایج: کارایی سامانه طراحی شده بر روی بیماران مبتلا به ناتوانی شناختی- حرکتی، از طریق تحلیل کمّی (از طریق نمودارهای حرکت) و تحلیل کیفی (از طریق پرسشنامه) مورد بررسی قرار گرفت.
نتیجهگیری: نتایج، نشاندهنده کارایی بالای این سامانه در تحلیلِ کمّی حرکت بیمار (از طریق امکان مقایسه آن با حرکات مرجع) و همچنین امکان استفاده عملی از آن در مراکز درمانی توانبخشی بهویژه در شرایط کنونی ناشی از بیماری کرونا با توجه به نتایج پرسشنامه را دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
بیوانفورماتیک دریافت: 1399/12/12 | پذیرش: 1400/3/4