نبوتی احسان، بیژنی سروش، بیژنی بهزاد. ارزیابی برنامههای کاربردی تلفن هوشمند در حوزه تجویز آنتیبیوتیک. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1402; 10 (1) :70-81
URL: http://jhbmi.ir/article-1-739-fa.html
دانشیار بیماریهای عفونی، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
چکیده: (602 مشاهده)
مقدمه: یکی از بزرگترین چالشهای پزشکان، انتخاب آنتیبیوتیک مناسب برای بیماریهای مختلف است که در این زمینه برنامههای کاربردی میتوانند کمککننده باشند. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه کیفیت برنامههای کاربردی تلفن هوشمند جهت کمک به انتخاب آنتیبیوتیکها است.
روش: در این مطالعه مروری، برنامههای کاربردی رایگان و انگلیسی زبان تصمیمیار جهت انتخاب آنتیبیوتیک در Google Play Store و Apple Store با استفاده از کلیدواژههای مربوطه برای پلتفرمهای Android و iOS جستجو و استخراج شدند. برنامههای وارد شده با استفاده از امتیازدهی رتبهای اپلیکیشنهای موبایلی (MARS) توسط دو ارزیاب (متخصص عفونی و داروساز) نمرهدهی شدند. از ضریب مطابقت کندال برای محاسبه میزان توافق دو ارزیاب استفاده شد. جهت آزمون همبستگی نمرات اخذ شده توسط ابزار MARS با متغیرهای کیفی زمینهای، از آزمون منویتنی و متغیرهای کمی از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
نتایج: در جستجوی اولیه ای که تا مهرماه 1401 انجام شد، 13 برنامه انتخاب شد. نمره کسب شده توسط برنامههای کاربردی فاقد تبلیغات (میانه 3/9، IQR: 6/1-3/4) بهطور معنیداری بالاتر از برنامه های کاربردی دارای پیـامهای تبلیغاتی (مـیانه: 2/9، IQR: 8/1-2/3)، (P=0/029) بود. در حوزه امتیازات عینی ابزار MARS، بیشترین نمره در حیطه کیفیت اطلاعات (0/4±3/9) و کمترین نمره در حیطه تعامل (0/5±3/5) به دست آمد.
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که اپلیکیشنهای طراحی شده برای کمک به پزشکان در تجویز آنتیبیوتیکها، در کل از کیفیت قابل قبولی برخوردار هستند. در حوزه امتیازات عینی، امتیازات نسبتاً پایینتر کسب شده از قسمت تعامل، نشان داد که طراحان به این حیطه نسبت به کیفیت اطلاعات توجه کمتری داشتهاند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
سلامت همراه دریافت: 1401/9/20 | پذیرش: 1401/12/22