Alishan Karami N, Haji Zeinolabedini M, Radad I, Ghazi-Mirsaeid S J. Application and Role of Ontologies in Biomedical Information Retrieval Systems. jhbmi 2018; 4 (4) :327-340
URL:
http://jhbmi.ir/article-1-222-fa.html
عالیشان کرمی نادر، حاجی زین العابدینی محسن، رداد ایرج، قاضی میرسعید سید جواد. کاربرد و نقش هستانشناسی در نظامهای بازیابی اطلاعات زیستپزشکی . مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1396; 4 (4) :327-340
URL: http://jhbmi.ir/article-1-222-fa.html
دکترای علم اطلاعات و دانش شناسی، استادیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (5561 مشاهده)
مقدمه: هستانشناسیها کیفیت بازیابی اطلاعات را افزایش میدهند؛ بنابراین شناخت بیشتر فرآیند ساخت هستانشناسیها و کاربرد آنها در نظامهای بازیابی اهمیت مییابد. هدف این مطالعه بررسی کاربردها و روش ساخت هستانشناسیهایی است که در نظامهای بازیابی اطلاعات زیستپزشکی مبتنی بر هستانشناسی به کار رفتهاند.
روش: این پژوهش مروری از نظر روش مطالعه کتابخانهای با رویکرد تحلیلی است. بازیابی اطلاعات مرتبط با موضوع پژوهش از پایگاههای اطلاعاتی پابمد، اسکوپوس و وبآوساینس بدون محدودیت زمانی با استفاده از کلیدواژههای "Ontology-based biomedical Information Retrieval"، " Information Retrieval"،"Biomedical Information Retrieval"، "Ontology engineering"، "Ontology construction"، "Biomedical Ontology" و "Ontology building"انجام شد. 5 مقاله که به معرفی یک نظام بازیابی اطلاعات زیستپزشکی میپرداختند و در ذخیره یا بازیابی اطلاعات آنها از هستانشناسی استفاده میشد، بررسی شدند.
نتایج: مطالعات در زمینه بازیابی اطلاعات زیستپزشکی مبتنی بر هستانشناسی که از سال 2004 آغاز شده به یک کشور محدود نمیشوند. به طور کلی هدف استفاده از هستان شناسیها استفاده از فرادادههای معنایی است. اکثر مطالعات سعی دارند هستان شناسیهای خاص خود را تولید کنند؛ اما استفاده مجدد از هستانشناسیهای پیشین یک الویت است. مواد اولیه تولید هستانشناسی متون مرتبط با حیطه موضوعی است. هستانشناسیهای مورد بررسی به صورت متمرکز تولید شدهاند و از رویکردهای گروهی غیرمتمرکز استفاده نشده است.
نتیجهگیری: هدف اصلی نظامها برای به کارگیری هستانشناسیها استفاده از آنها برای تولید فرادادههای معنایی برای کمک برای استدلال ماشینی است.