Rasouli S, Tabesh H, Etminani K. Evaluation of Artificial Intelligence Models and Classical Statistics Models of Time Series in Forecasting the Number of Hospital Inpatient Admissions
. jhbmi 2018; 5 (1) :12-24
URL:
http://jhbmi.ir/article-1-235-fa.html
رسولی سمیرا، تابش حامد، اطمینانی کبری. برازش مدلهای هوش مصنوعی و آمار کلاسیک سری زمانی جهت پیشبینی تعداد بیماران بستری بیمارستانها. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1397; 5 (1) :12-24
URL: http://jhbmi.ir/article-1-235-fa.html
دکتری کامپیوتر، استادیار گروه انفورماتیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (5673 مشاهده)
مقدمه: مطالعه و تجزیهوتحلیل هر سیستم بهداشتی و درمانی، یک ضرورت برای بهبود عملکرد آن در طول زمان به شمار میآید. در این میان، مدیریت و تجزیهوتحلیل تعداد بیماران یک عامل مهم و تعیینکننده در بهبود تصمیمات مدیران این حوزه است. هدف از این پژوهش، مطالعهو بررسی روشهای پیشبینی مبتنی بر سریهایزمانی جهت پیشبینی ماهیانه تعداد بیماران بستری و مقایسه صحت عملکرد این روشها میباشد.
روش: در این مطالعه مقطعی مدلسازی بر اساس دادههای ماهیانه تعداد بیماران بستری 6 بیمارستان دولتی شهر مشهد از فروردین 1383 تا فروردین 1395 انجامگرفت که از پایگاه داده اداره آمار دانشگاه علومپزشکیمشهد استخراج شد. جهت پیشبینی تعداد بیماران بستری سهماهه نخست سال 1395 هر یک از بیمارستانها، از تکنیکهای پیشبینی Holt-Winters، SARIMA،MLP و GRNN استفاده گردید. برای هر مدل، خطای مقادیر پیشبینیشده توسط معیار میانگین قدرمطلق درصد خطا (MAPE) گزارش شد.
نتایج: روش Holt-Winters با ارائه بهترین نتایج پیشبینی برای 4 بیمارستان میتواند روش کارآمدی برای پیشبینی تعداد بیماران بیمارستانها باشد. در مجموع، مدلهای پیشبینی مورد بررسی در این مطالعه با ارائه معیار صحت MAPE در بازه 2/13 درصد تا 4/12 درصد، عملکرد قابلقبولی برای هر 6 بیمارستان داشتهاند.
نتیجهگیری: در این مطالعه نشاندادهشد که تجزیهوتحلیل سریهایزمانی ابزاری مناسب و کاربردی برای پیشبینی تعداد بیماران بستری بیمارستانهای مورد مطالعه میباشد. با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد بیمارستانهای مختلف، فرایندهای ذکرشده در این پژوهش شامل مدلسازی و تجزیهوتحلیل دادهها را میتوان در دیگر بیمارستانها جهت بهبود تخصیص منابع و برنامهریزیهای استراتژیک مورد استفاده قرار داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
مدیریت اطلاعات سلامت دریافت: 1396/7/9 | پذیرش: 1397/2/3