دوره 9، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 255-244 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaderi F, Rajabzadeh Ghatari‌ A, Radfar R. Prioritization of Purchasing Criteria by Linear Best-Worst Multi-Criteria Decision-Making Method for Optimal Provision of Medical Supplies. jhbmi 2023; 9 (4) :244-255
URL: http://jhbmi.ir/article-1-729-fa.html
قادری فاطمه، رجب زاده قطری علی، رادفر رضا. اولویت‌بندی معیارهای خرید به روش تصمیم‌گیری چندمعیاره بهترین-بدترین خطی جهت تأمین بهینه ملزومات پزشکی. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1401; 9 (4) :244-255

URL: http://jhbmi.ir/article-1-729-fa.html


دکترای مدیریت تولید و عملیات، استاد، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، استاد مدعو، گروه مدیریت فناوری اطلاعات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (1745 مشاهده)
مقدمه: یکی از اصلی‌ترین چالش‌های نظام سلامت، بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی توأم با تعدیل هزینه‌ها می‌باشد. انتخاب صحیح و به‌کارگیری ابزار و تجهیزات مناسب علاوه بر تضمین کیفیت خدمات، صرفه اقتصادی نیز به‌همراه خواهد داشت. از آنجا که ملزومات پزشکی یکی از ارکان اساسی و پرهزینه در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی است کارشناسی خرید آن به موضوعی مهم و پیچیده تبدیل شده است. هدف این پژوهش اولویت‌بندی معیارهای خرید ملزومات پزشکی می‌باشد.
روش: این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی است. در این مطالعه معیارهای گردآوری شده از مطالعات مرتبط و تکمیل شده با نظرات خبرگان، با روش تصمیم‌گیری چندمعیاره بهترین-بدترین خطی، برای چهار دسته از ملزومات و با استفاده از نرم‌افزارهای لینگو و اکسل اولویت‌بندی و وزن‌دهی شدند.
نتایج: با وزن‌دهی به شانزده زیرمعیار کارشناسی خرید ملزومات پزشکی در قالب پنج دسته، میزان اهمیت هر معیار مشخص شد. طبق نتایج، دو زیرمعیار «کیفیت» و «قیمت»، مهمترین و «سابقه فروشنده» به عنوان کم‌اهمیت‌ترین شاخص در خرید ملزومات پزشکی شناخته شد.
نتیجه‌گیری: استفاده از روش تصمیم‌گیری چندمعیاره بهترین-بدترین خطی، با سازگاری قطعی نتایج و قابلیت اطمینان بالا منجر به اولویت‌بندی و وزن‌دهی دقیق معیارهای کارشناسی خرید ملزومات پزشکی گردید. بهره‌گیری از نتایج این پژوهش و توجه به اهمیت هریک از  معیارها در خرید ملزومات مورد نیاز مراکز بهداشتی و درمانی، علاوه بر تضمین کیفیت و تداوم خدمات، کاهش چشمگیر هزینه‌های تأمین را نیز در پی خواهد داشت.
متن کامل [PDF 1693 kb]   (1220 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدیریت اطلاعات سلامت
دریافت: 1401/8/10 | پذیرش: 1401/11/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health and Biomedical Informatics

Designed & Developed by : Yektaweb